Endometrial Hiperplazi

Endometrial Hiperplazi (Rahim Duvarı Kalınlaşması)

Endometrial Hiperplazi (Rahim Duvarı Kalınlaşması)

Yumurtalıklarda üretilen yumurtanın, menstrual döngü sırasında fallopi tüpünden geçerken sperm ile karşılaşması sonucunda oluşan zigot; buradan rahme geçerek burada gelişmektedir. Kadın üreme organlarından biri olan rahim ile ilgili yaşanan rahatsızlıkların en sık görülenlerinden biri de Endometrial Hiperplazi yani rahim duvarı kalınlaşmasıdır. Bu rahatsızlıkta rahim iç duvarı olan endometriumun, genellikle hormonsal sebeplerle kalınlaşması söz konusudur. Eğer bu kalınlaşma çok fazla olursa beklenmedik bir kanama meydana getirir ki bu kanama bu hastalığın aynı zamanda da tanısının koyulması için en önemli olan belirtisidir. Bu durumda direkt doktora gidilmeli ve onların tanı konması talep edilmelidir. Kanamanın durumu, hastanın diğer şikâyetleri ve de ailesindeki kanser durumuna göre doktor tanı koyulması için bazı yöntemler uygulamayı tercih etmektedir

Rahim Duvarı Kalınlaşması Tanı Yöntemleri?

Bu tanının koyulabilmesi için uygulanan yöntemler; transvajinal ultrason, histeroskopi ya da biyopsidir. Transvajinal ultrason yönteminde; vajinaya sokulan bir cihazın ses dalgalarını kaydetmesi sayesinde rahim iç duvarının kalınlığının ölçülmesidir. Histeroskopi ise;  rahim içine sokulan bir cihazın, aldığı görüntü sayesinde rahim iç duvarınızın nasıl göründüğünü  anlamamızı sağlar. Biyopsi ise kanserli hücrelerin olup olmadığının tespiti için, rahim içerisinden küçük bir doku alınması işlemidir. Rahmin iç duvarının kalınlaşmasına sebep olan hücreler normal hücreler olabileceği gibi kanserli hücreler de olabilmektedir. Bu sebeple tanının konarak buna göre bir tedavi yöntemi izlenmesi son derece önemlidir.

Endometrial Hiperplazi Nasıl Tedavi Edilebilir?

Rahim duvarı kalınlaşması rahatsızlığının tedavisi için, ya hormonsal bir tedavi, rahim iç tabakasının yakılması ya da rahmin alınması yöntemi kullanılmaktadır. Hangisinin kullanılacağının tespiti için ise; kişinin menopoza girip girmediği, kalınlaşmaya neden olan hücrelerin normal hücreler mi yoksa kanserli hücreler mi olduğu, ailesindeki ya da kendisinin kanser geçmişi ve de kişinin çocuk yapmayı isteyip istemediği hususlarına göre bir inceleme yapılarak karar verilmelidir. Öncelikli olarak tercih edilen yöntem hormonsal tedavi olsa da, özellikle kanserli hücrelerin varlığı durumunda ve kişinin kanser geçmişine de bakılarak; histerektomi adı verilen rahmin alınması yönteminin tedavi olarak kullanılması daha uygun da olabilmektedir.