Kürtaj Yöntemleri

Kürtaj Yöntemleri Nelerdir?

Kürtaj Yöntemleri Nelerdir?

Kürtaj yani tıbbi tahliye durumlarındaki işlemlerde kullanılan iki tür anestezi yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemlere baktığımızda ilk olarak karşımıza lokal anestezi yani rahmin ağzının iğneyle uyuşturması ile ağrı kesici verilmesi şeklinde yapılan işlem olarak görmekteyiz. Bir diğer yöntem ise karşımıza sedatif anestezi yani genel anestezi olarak çıkar. Sadece Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan kişilerin yapabileceği uzmanlık gerektiren bu durum, steril koşullar altında gerçekleştirilmesi hayati önem taşımaktadır. Bu işlem için sadece gebeliği sonlandırmak için değil, bazen rahim içinden örnek almak, doğum ya da kürtaj sonrası parça kalması gibi durumlarda rahim içini boşaltmak amacıyla da kullanılır

Vakum Aspirasyonu ile Kürtaj Yöntemi

Bu kürtaj yöntemi kadın doğum pratiğinde sıklıkla kullanılan yöntemdir. Vakum etkisi yaratan karmen kanülü denilen bir enjektör, değişik kalınlıkta rahim içine giren plastik kanüller ile yapılır. Lokal ya da genel anestezi yapıldıktan sonra kanüller rahim içine, gebeliğin olduğu alana yerleştirilir, karmen enjektötü ile rahim içi materyal çekilir, boşaltılır. Bu işlemde rahim duvarına hasar verecek küret denilen metal materyaller kullanılmaz. Pratik ve hasta açsından konforludur. İşlem süresi ortalama 5-10 dakika aralığındadır.


Revizyon Kürtaj Yöntemi

Tam olarak tamamlanmayan kendiliğinden olan düşüklerden sonra, kürtaj sonrası parça kalındığı durumlarda ve doğum sonrası plasentanın tam ayrılmadığı, içeride plasenta kaldığı durumlarda başvurulan yöntemin adıdır. Yine lokal ya da genel anestezi tercih edilir. Bu yöntem karmen kanülü, plastik kanüller kullanılarak yapılabileceği gibi küret adı verilen metal, rahim içinden örnek almaya yarayan aletlerlede yapılabilir.

Probe Kürtaj Yöntemi

Rahim duvarı kalınlaşmaları, anormal kanamalar gibi tıbbi durumlrda uygulanan işlemdir. Yine lokal ya da genel anestezi tercih edilir. Bu yöntem karmen kanülü, plastik kanüller kullanılarak yapılabileceği gibi küret adı verilen metal, rahim içinden örnek almaya yarayan aletlerlede yapılabilir.

Endometrial Biyopsi ya da Kürtaj Yöntemi

Kısırlık (infertilite) tanı ve tedavisine katkısı olması nedeniyle rahim içinden örnek alma işlemidir. Amaç yumurtlamanın olup olmadığının, rahim duvarının gebelik sürecine ne kadar hazırlandığının tespit edilmesidir. Lokal ya da genel anestezi tercih edilir. Bu yöntem karmen kanülü, çok ince plastik kanüller, özel küretlerle, pipelle gibi  rahim içinden örnek almaya yarayan aletlerlede yapılabilir.

Bu işlemlerden sonra enfeksiyon riskini önlemek amacıyla antibiyotik, nadiren de olsa oluşabilecek ağrıları engellemek amacıyla ağrı kesiciler reçete edilir.