Menopoz

Menopoz

Menopoz

Kadınların üreme hücresi olan yumurtalardan her ay biri çatlayarak fallopi tüpüne geçer. Bu yumurta hücresi eğer burada sperm ile karşılaşıp döllenmezse, rahim ve vajina üzerinden vücut dışınsa atılır. Menstrual döngü de denilen bu döngü 25-30 günlük periyotlar şeklinde tekrarlanır. Bazı kişilerde daha kısa ya da daha uzun da sürebilmektedir. Bazı insanlarda ise bu döngü bir buçuk, iki ya da üç ayda bir olabilmektedir. Zamanla yumurtalıklardaki yumurta hücrelerinin azalması ile östrojen hormonunun üretimi azalır. Yumurtalıkların küçülmesi ile ise durur, böylece kişi menopoza girmiş olur. Kadınlar genellikle 45-55 yaşları arasında menopoza girmektedirler. Dünya Sağlık Örgütünün Ölçütlerine göre menopoz 3 farklı aşamadan oluşmaktadır. Bu üç aşama ise premenopoz, menopoz ve post menopoz olarak adlandırılmaktadır. Menopoz olması gerektiği biyolojik zamanda olabileceği gibi, kemoterapi ya da bazı hastalıklar gibi sebeplerle erken de olabilmektedir. Yumurtalıkların ya da rahmin alınması ise cerrahi menopoz olarak adlandırılmaktadır.

Menopoz Sonrasında Kişilerde Ne Gibi Farklılıklar Görülür?

Menopoz döneminde östrojen az salgılandığı için cinsel organların boyutları küçülmektedir. Bu küçülme sebebiyle vajina da küçüleceği için, cinsel ilişki sırasında ağrı duyulabilmektedir. Üretilen östrojen miktarı azaldığı için; deri incelmesi, tüylerde azalma ve  çenede, dudak üstünde, göğüs bölgesinde tüylenme görülebilmektedir. Cinsel organların küçülmesi sonucu diğer organlarda da mecburi bir değişim olacağı için bu organlarda sarkma görülmesi ihtimali vardır. Mide ya da bağırsak rahatsızlıkları da sık görülmektedir. Kalp damar hastalıkları riskinde artış, kemik erimesinin hızlanması, psikolojik duygu durum değişiklikleri ile kilo alımı menopoza geçişten sonra sık görülen durumlardandır.

Menopoz İçin Özel Yapılması Gereken Neler Vardır?

Menopoz döneminde vücudun yıllardır alışık olduğu dengeler değişmekte o yüzden kişiler ne yapacaklarını bilememektedirler. Birden yaşanabilecek olan sıcak basmalarına karşı çok kat fakat ince kıyafetler giyilmesi önerilmektedir. Cinsel ilişkide yaşanan ağrının azaltılması için rahatlatıcı nitelikte yağ kullanımı da gerekli olduğu zamanlarda uygulanmalıdır. Bu dönemin daha kolay ve rahat atlatılabilmesi için kafein tüketimine bir sınır getirilmesi, sigara ve alkolün daha az tüketilmesi ve dengeli beslenilmesi gerekmektedir. Düzenli egzersiz yapılması da en çok önerilen şeylerden biridir. Doktorun uygun gördüğü durumlarda Hormon tedavisi de uygulanabilmektedir.