Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Gebe kalan kadının istemediği için gebeliği sonlandırılmaya çalışması için birçok farklı yol olmasıyla birlikte ülkemizde tek bir yöntem kabul edilmekte ve uygulanmaktadır bu yöntem sadece kürtajdır. Kürtaj yöntemlerinin çok farklı çeşitleri olmakla birlikte halk arsında gebeliği sonlandırmada kullanılan bazı yanlış inanışlarda mevcut bulunmaktadır. Örneğin kadınlar adet gecikmesi gibi nedenlerle söktürücü iğne olarak adlandırılan bu uygulamalar ile çözüm aramaktadırlar ama söktürücü iğnelerin böyle bir etkisi bulunmaktadır.

Kürtaj, cerrahi bir işlem olmakla birlikte bir uzman kişilerin gözetiminde yapılması gereken bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan, kişilerin yapabileceği bu uygulamalar ile uygun, steril koşullar sağlandıktan sonra operasyon gerçekleşmekte ve hamilelik sonlandırılmaktadır. Gebe olan kadına anestezi verilmesinin ardından vajina ve rahim ağzı özel solüsyonlarla dezenfekte edilerek işlem yapılmaktadır. Ultrason ile kontrol edildikten sonra işleme başlanmaktadır. Gebeliğin zamanına ve gebeliğin kaç haftadır devam etiğine göre ve hastanın doğum yapıp yapmadığına göre farklı durumlarda seçilen plastik kanüllerle ve plastik bir enjektörle yani carmen enjektör ile vakum yapılarak rahim içini boşaltma yöntemi izlenmektedir. Hamile kadın büyük gebeliğe sahip ise çok azda olsa uygulanan bir diğer yöntem ise küret adı verilen aletlerle rahim içinin kontrolü yapılarak işlem devam ettirilebilmektedir. Hamileliğin sonlandırma işleminin son aşamasından sonra ise hastaya, damardan ağrı kesici verilerek oluşacak ağrılarının azalması sağlanmaya çalışılmaktadır. Kürtaj yani tıbbi tahliye işlemi 10 ile 20 dakika kadar zaman aralığında yapılan bir süreçtir. Hamileliğin sonlanmaması ardından hastanın kendine gelmesi ile birlikte hastaneden gün içinde ayrılabilecek duruma sahip olmaktadır. Bu süreçte hamileliği sonlanan kişi sosyal hayatına kısa sürede dönebilecek düzeye gelmektedir.

Kürtaj sonrasında hamileliği son bulan hastanın hafif bir ağrısı olacaktır. Bu nedenle hastanın dinlenmesi bu süreçte öne taşımaktadır. Son derece normal bir ağrı olan bu süreç boyunca uzman kontrolüne bulunması da ayrı bir önem taşımaktadır. Bu ağrılı süreç ise uzman kişiler tarafından ağrı kesici ilaçlar ile hem operasyon öncesi hem operasyon sonrası kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır.