Myom

Myom

Myom

Kadınların, cinsel sağlıkları ile ilgili olan bu sebeple de kadın hastalıkları olarak adlandırılan rahatsızlıkların en sık görülenlerinden biri miyomlardır. Rahimde bulunan düz kasların anormal bir şekilde artışı sonucu oluşan miyomlar, genellikle iyi huyludur. Fakat binde bir ihtimalle de olsa kötü huylu da olabilmektedirler. Genellikle gençlerde değil de, orta yaşlı olarak tabir edilen 30-40 yaş arasındaki kadınlarda daha sık görülmektedirler.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyomlar genellikle hastalarda hiçbir şikâyet ya da rahatsızlığa sebebiyet vermemektedir. Bu sebeple de kişinin kendisinde miyom olup olmadığını anlaması zordur. Fakat bazı vakalarda; ağrılı, uzun ve çok kanamanın yaşandığı regl dönemleri ya da ağrılı cinsel birleşme görülebilmektedir. Regl döneminin uzun ve çok kanamalı geçmesi ise genellikle kansızlığa neden olmaktadır. Buna ek olarak da anormal şekilde kas artışı sonucu oluşan miyomlar sebebiyle rahim mesaneye baskı uygulayabilmekte, bu da kişinin sık sık tuvalete gitmesine sebebiyet vermektedir. Aynı şekilde rahim içerisinde oluşan miyomlar, yumurta ve spermin birleşmesi sonucu oluşan zigotun rahim içi duvarlarına tutunmasını engelleyerek; hamileliğe engel olabilmektedir. Bu durum ise özellikle bebek sahibi olmak isteyen çiftler için çok büyük bir sorun yaratmaktadır. Bunların yanı sıra bazı durumlarda miyom kişinin karnının alt kısmına dokunması sonucunda da anlayabileceği bir kitle boyutuna ulaşmaktadır.

Miyom Tanısı Nasıl Koyulmaktadır?

Sıklıkla rutin kontroller sırasında fark edilmektedirler. Fakat kesin tanının konulabilmesi için; doktorun hastanın şikayetlerini dinlemesi ve ultrason ile muayene etmesi gerekmektedir. Aynı zamanda kitlenin çok büyük olduğu ya da rahim hücrelerinin tam olarak seçilemediği durumlarda; daha detaylı olan MR da çekilebilmektedir.

Miyomun Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Herhangi bir rahatsızlığa sebebiyet vermeyen miyomlar için; genellikle herhangi bir tedavi uygulanmaz, bunun yerine belli aralıklarla kontroller yapılarak gözlemlenir. Eğer söz konusu miyom, şiddetli şikâyetlere sebebiyet veriyorsa tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu tedavi yöntemleri genellikle cerrahidir. İki şekilde yapılan bu ameliyatlarda, hastanın istediği ve miyomun durumuna bağlı olarak; ya sadece rahmin içerisindeki miyomlar ya da rahim direkt olarak alınmaktadır. Bu işlemlerin gerçekleştirebilmesi için ise birden fazla ameliyat yöntemi kullanılabilmektedir. Bu uygulanan ameliyat türleri ise miyomların boyutuna göre; histeroskopi, kapalı (laparoskopik) ya da açık ameliyat şeklindedir.